Zo hou je fitness op de lange termijn vol

Wat is beweeglijkheid? En wat heb je eraan in de sportschool?
Beweeglijkheid is namelijk een onderbelicht fenomeen. Vaak kies je voor meer gewicht in plaats van de correcte uitvoering van een oefening. Maar wat voor gevolgen heeft dit? En wat doet dit met je beweeglijkheid? Dat ontdek je in deze blog. Bovendien lees je hoe je beweeglijkheid traint en waarom een goede beweeglijkheid belangrijk is voor het genereren van kracht. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.

Dat wat fitness zo aantrekkelijk maakt is ook meteen de grootste oorzaak van stoppen. Het feit dat je helemaal zelf bepaalt wanneer, hoe laat en hoelang je gaat. Je “koopt” een stukje vrijheid, maar in de praktijk blijkt het grootste deel van de sportschoolbezoekers hier niet mee om te kunnen gaan op lange termijn…..en dat is logisch.

Wat is beweeglijkheid?
Beweeglijkheid is de capaciteit om je gewrichten vrij te bewegen. Hoe beweeglijker je bent des te grotere bewegingsuitslagen je kan maken. Maar wat zijn bewegingsuitslagen? Bijvoorbeeld vooroverbuigen en je tenen aanraken. Een grotere bewegingsuitslag in dit geval betekent dat je in plaats van je tenen te raken je handen plat op de grond legt. Een ander voorbeeld van een bewegingsuitslag is de mogelijkheid om je hand recht boven je hoofd te brengen, of wellicht lukt het je om nog verder naar achteren te strekken.

Mensen zijn kuddedieren. De omgeving, ofwel het fitnesscentrum, heb je wel een keer gezien, niets nieuws. Daar ben je na drie weken wel aan gewend. De grote vraag die we ons moeten stellen is: “Wat blijft altijd vernieuwend, verrassend en leuk in deze omgeving?” Groot onderzoek in “Winning the retention battle” liet ons zien dat sporters die in de eerste vier weken trouw zijn aan hun schema qua dag en tijd, veel langer lid blijven dan sporters die in deze periode een steek lieten vallen.
Dat betekent dus dat je als beginnende sporter jezelf kunt helpen door toch wat regels t.o.v. jezelf in acht te nemen. Met name bij de start, want de aanloop om uiteindelijk toch maar het besluit te nemen om lid te worden is bij de meeste mensen groot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *